plaats informatie

Java 
Java is met name voor de Nederlanders één van de belangrijkste eilanden om te bezoeken. Niet voor niets wordt het nog door veel mensen ‘het oude Nederlands Indië genoemd. Sinds 1596, toen Jan Pieterszoon Coen voet aan wal zette en Batavia stichtte, was Java een Nederlandse nederzetting. Hoewel de Nederlandse benamingen allemaal zijn verdwenen, zijn er veel plaatsen waar de koloniale invloed nog te zien, te ruiken en te proeven is.

Jakarta
Jakarta is een snel groeiende stad met ruim 8 miljoen inwoners. Door de luchtvervuiling en de vochtige hitte raakt men snel vermoeid. Niettemin is Jakarta een bezoek waard. De zeilschepen van de koopvaardijvloot in de haven Sunda Kelapa, het gerestaureerde Nederlandse stadhuis, de regeringsgebouwen met het paleis van de president, het Nationaal Monument en de vele koloniale bouwwerken maken de stad geliefd bij de vele bezoekers.


Bogor
Bogor (het voormalige Buitenzorg) ligt iets hoger (206 m) dan Jakarta en heeft daardoor een aangenamer klimaat. Niet voor niets was Bogor tot 1942 de bestuurszetel van de Nederlandse gouverneur en woonden er vele Nederlandse kolonisten. Beroemd in Bogor is de botanische tuin met meer dan 15.000 plantensoorten. Hier vind je de beroemde reuzenwaterlelie Victoria Regia en de grootste bloem ter wereld: de Rafflesia. In het vroegere paleis van de gouverneur-generaal is nu het onderkomen van de president.

Bandung
Bandung is de hoofdstad van West-Java en ligt op 730 meter boven de zeespiegel. Bandung telt vele art deco gebouwen uit de 20 en 30er jaren, toen het nog het Parijs van Java werd genoemd. Bandung heeft tot op de dag van vandaag een ouderwetse, provinciale sfeer, die de nodige nostalgie oproept. Vanaf het Dagotheehuis maak je de mooiste zonsondergangen mee! Een bezoek aan het angklungschooltje van Pak Ujo is meer dan de moeite waard. De Tangkuban Prahu is de vulkaan in de buurt van Bandung, waar u de tien kraters kunt bezoeken.

Dieng Plateau
Het Dieng Plateau is al eeuwen een heilige plaats, waar vroeger honderden tempels stonden. Nu is het een mysterieuze hoogvlakte met borrelende modderpoelen, kratermeren en warmwaterbronnen. Wanneer ‘s morgens de mist is opgetrokken, hangt er een magische sfeer.

Yogyakarta
Eeuwenlang was Yogyakarta een koninkrijk en een belangrijk handelscentrum. Tegenwoordig is Yogyakarta voor de Indonesiër de stad van de traditie, religie en pure kunstvormen. De stad heeft een aureool van trots en macht. Een sfeer die nog altijd te bemerken is. Yogya staat vooral bekend als cultureel centrum. In de nauwe zijstraatjes zul je de ambachtslieden aantreffen, die hier schitterend zilverwerk en batik maken. Het kraton (paleis) wordt door een drie meter dikke muren omringd en vormt een stad op zich. Minstens twee maal per week vinden hier traditionele gamelanconcerten plaats. Als je in de gelegenheid bent, moet je echt even een bordje nasi gaan eten bij het restaurant van Tante Lien!

Kalibaru
Temidden van de uitgestrekte plantages ligt het landelijke Kalibaru. Een oase van rust. Wanneer je rondwandelt door de prachtige tuinen zul je nog beter kunnen begrijpen hoe de toenmalige plantagefamilies zich daar moeten hebben gevoeld. Een ideale plaats om het boek ‘De Heeren van de Thee’ te gaan lezen!

 

Borobudur
Borobudur is het grootste Boeddhistische tempelcomplex ter wereld. Met ruim 60.000 m2 aan steen is deze kunstmatige berg één van de wereldwonderen. De Borobudur is gebouwd tussen 778 en 850 en raakte na de bouw al spoedig in verval. De omliggende vulkaan, de Merapi, zorgde voor een grote stoflaag en de Borobudur raakte tot de 19e eeuw in de vergetelheid. In de jaren ‘60 is de Borobudur opnieuw opgebouwd. Een wandeling van vijf kilometer voert je langs de ruim 3000 reliëfs, die een beeld geven van het leven op Java in de 8e en 9e eeuw. Op de bovenste, open terrassen zijn meer dan 70 stupa’s gebouwd, waarvan de meeste een beeld van de zittende Boeddha bevatten. Het is weliswaar een hele klim om boven te komen, maar eenmaal daar aangekomen zul je gefascineerd raken door het immense uitzicht.

Bromo
De Bromo is een actieve vulkaan en ligt in een asvlakte binnen de krater van de Tengger vulkaan. Een absoluut natuurwonder, dat ‘s morgens vroeg nog eens extra spookachtig lijkt te zijn. Bij zonsopgang lijkt de berg in vuur en vlam te staan. ‘s Nachts kunt je onder leiding van je reisbegeleiding een wandeling maken. Om ca. 5 uur komt de zon op en via een trap van 250 treden kom je via de asvlakte bij de rand van de krater. Wel warme kleding aan, want het kan heel koud zijn! Wanneer je deze trip gaat maken is het wel belangrijk dat je een goede conditie hebt en een paar stevige schoenen bij je hebt.

Bali 
Bali is één van de kleinere eilanden van de Indonesische archipel, maar toeristisch gezien een van de belangrijkste eilanden. De stranden van Nusa Dua, Kuta en Sanur zijn prachtig, dat hoeft geen uitleg. Maar Bali heeft veel meer te bieden. Een rondrit over het eiland laat je kennis maken met de eeuwenoude cultuur, tradities en rituelen. Landschappelijk is Bali heel mooi en niet voor niets hebben vele kunstschilders zich gevestigd in het artistieke Ubud om de kleurenpracht van de omgeving vast te leggen. Bali is het land van de vele goden, Hindoetempels en standbeelden. De bevolking is het grootste deel van de dag bezig de goden te aanbidden en ze tevreden te stemmen. De vrouwen maken prachtige offers van gevouwen palmbladeren en met regelmaat zult u onderweg processietochten aantreffen. Voor tal van gelegenheden worden ceremonieën georganiseerd: de geboorte, de adolescentie (waarbij de tanden worden afgeveild), de rituele ontvoering voor het huwelijk en de crematieceremonie. Hoewel de Balinees uiterst gastvrij en vriendelijk is, wordt het niet op prijs gesteld wanneer je met je camera in de aanslag getuige bent van deze tradities.

 

Lombok
Met de ferryboot vaar je in vier uur van Padangbai op Bali naar Lembar op Lombok. De overtocht is een belevenis op zich! De boot kent geen eerste, tweede of derde klasse. Integendeel: je reist met de lokale bevolking en hun kippen(!) langs de vele tientallen eilandjes naar het tot de kleine Soendha eilandengroep behorende Lombok. Al in de haven zul je merken dat je op een totaal ander eiland bent gearriveerd. Lombok is (vooralsnog) aanzienlijk minder toeristisch, de bevolking is wat terughoudender, maar wel heel vriendelijk. Vol trots laat men je desgewenst hun vaardigheden zien zoals weven, pottenbakken en mandvlechten. De stranden zijn ronduit schitterend en het is een belevenis om met name in de weekeinden de lokale bevolking op het strand te zien! De oorspronkelijke bevolking de Sasak woont nog altijd volgens oude tradities in hun dorpjes en men is graag bereid je rond te leiden. Senggigi is de plaats waar de meeste hotels zijn gebouwd en ligt aan een van de mooiste stranden van Lombok. Wanneer je een tour maakt over het eiland, vergeet dan niet wat pinda’s te kopen voor de vele apen die je onderweg aantreft! Een mooie excursie is een dagtrip naar de Gilieilanden. Met een traditionele catamaran vaar je over naar deze bounty-eilandjes, waar je prachtige stranden en koraalriffen vindt.

Heerlijk om te gaan zwemmen en fantastisch om met de snorkel de duizenden vissen te gaan zien boven het rif. Duiken kan natuurlijk ook, alleen moet je dan wel verzekerd zijn voor onderwatersporten.

Sumatra
Sumatra strekt zich uit over een lengte van bijna 1800 kilometer en een breedte van 400 kilometer. Het landschap varieert van massieve bergketens aan de westkust, schilderachtige valleien en koele meren, ruim 150 vulkanen en dorre laagvlakten tot uitgestrekte moerasgebieden met een ondoordringbare vegetatie.

Medan
Vroeger was Medan een kleine plantagestad. Tegenwoordig is het een stad met ruim 2 miljoen inwoners en tevens de grootste stad van Sumatra. De internationale, maar kleine luchthaven Polonia ligt ten zuiden van de stad Medan. De stad heeft maar liefst acht etnische groepen en met name de Chinezen zijn in grote getalen actief in de detail- en groothandel. Medan is weliswaar een drukke stad met veel verkeer, maar zeker het bezoeken waard. Het in 1888 gebouwde gele paleis van de sultans van Deli, nog altijd gedeeltelijk bewoond door de familie van de sultan, is zeker een bezoek waard. Evenals de koloniale gebouwen, zoals het door de architect Cuypers ontworpen bankgebouw van Bank Indonesia en Hotel De Boer (nu Dharma Deli) zijn prachtige koloniale bouwwerken.

Tobameer
Danau Toba, het grootste meer van Zuidoost-Azië, ligt in het hart van het TobaBatak land. Dit kratermeer is het resultaat van een enorme eruptie, ruim 300.000 jaar geleden. Het gigantische meer ligt op 906 meter hoogte en bestrijkt een oppervlakte van 1707 km². Midden in het vulkaanmeer ligt het eiland Samosir met een oppervlakte van 627 km², door een brug verbonden met het plaatsje Pangururan. Samosir is het centrum van de Toba Batak. De traditionele huizen zijn gebouwd op palen met aan de punt van het dak buffelhorens bevestigd. De Toba Batak zijn vermaard om hun traditionele weefsels (ulos) en hun voorliefde voor muziek, zang en dans. Een aantal plaatsen op Samosir verdient bijzondere aandacht. Eén van de bekendste is Tomok. Hier rust de animistische vorst Sibadutar in een stenen sarcofaag. Bekend is ook het winkelstraatje, richting haven, waar tegen redelijke prijzen (uiteraard afdin-gen) ulosdoeken, Batakkalenders en muziekinstrumenten te koop zijn. Minder toeristisch is het rustieke Ambarita. Aan de rand van het dorpje, voor een rijtje Batakhuizen, staat een kring van stenen stoelen, die de rechtszaal vormen van het vorstengeslacht Siallaga. Aan de uiterste noordpunt ligt Simanindo, het voormalige vorstenverblijf van Raja Sidauruk.

Brastagi
Op 66 kilometer van Medan ligt op 1400 meter hoogte het frisse bergdorpje Brastagi. Bijzonder kleurrijk is de dagelijkse centrale markt, waar allerlei exotische en verse vruchten en de mooiste bloemen te koop worden aangeboden. Het lekkerst is de gele passievrucht (marki-sah).

Bukittinggi 
Het bekoorlijke Bukittinggi ligt in de hooglanden op 930 meter hoogte. Het heeft schone straten, frisse lucht en leent zich goed voor het maken van prachtige wandelingen. Bukittinggi ligt in ‘het land van de Minangkabau’. Aan de westzijde houdt de stad abrupt op bij de Ngarai Sianok, een diepe indrukwekkende kloof die in de koloniale tijden het Kabouwengat werd genoemd. De Taman Panorama biedt een prachtig uitzicht over de kloof, waar u ook het tunnelnetwerk aantreft, dat door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd en als opslagplaats voor munitie diende. Een andere bezienswaardigheid is Fort de Kock, gebouwd door de gelijknamige Generaal De Kock, in 1825, tijdens de Padrioorlog. Ook het bezoeken waard is de klokkentoren van Bukettinggi, die ook wel de Big Ben wordt genoemd. De Pasar (markt) is het ontmoetingspunt voor de lokale bevolking, waar men als toerist uren kan door brengen om van dit kleurrijke schouwspel te genieten.