Inleiding
Onze absolute topper! 24 daagse rondreis Java en Bali met het beste van beide eilanden.
Dag
1 Vertrek Schiphol Amsterdam
2 Jakarta - Aankomst (start auto en chauffeur)
3 Jakarta
4 Jakarta - Bogor
5 Bogor
6 Bogor - Bandung
7 Bandung
8 Bandung
9 Bandung - Cipanas
10 Cipanas
11 Cipanas - Pangandaran
12 Pangandaran
13 Pangandaran - Wonosobo
14 Wonosobo
15 Wonosobo - Yogyakarta
16 Yogyakarta
17 Yogyakarta
18 Yogyakarta - Solo
19 Solo - Bromo
20 Bromo (excursie) - Kalibaru
21 Kalibaru - Bali
22 Bali
23 Bali
24 Bali
25 Bali - vertrek luchthaven Denpasar (einde auto en chauffeur)
26 Aankomst Schiphol Amsterdam
Deze rondreis is inclusief:
Hotelovernachtingen met ontbijt, auto met airco, parkeer -en tolkosten, chauffeur, brandstofkosten, vervoer naar excursies, veerboottocht Java-Bali, administratie -en reserveringskosten.
Exclusief:
Luchthavenbelastingen, vliegtickets, entreekosten excursies en bezienswaardigheden, verzekeringen, donaties en tips en uitgaven van persoonlijke aard.
Hotels:
Java:
Jakarta: Santika Premier Hotel|
Bogor: Happy Valley|
Bandung: Savoy Homman of lokale familie
Cipanas: Sumber Alam
Pangandaran: Nyiur Resort Hotel
Wonosobo: Kresna Hotel
Yogyakarta: Yogya Plaza
Solo: Sahid Raya Hotel
Bromo: Lava View
Kalibaru: Kalibaru Cottages of Rumah Senang
Bali:
Lovina: Pantai Mas
Ubud: Saren Indah
Kuta: Hotel Wina Holiday Villa
Kuta: Hotel Ramayana Resort & Spa
Bijzonderheden:
Reissom gebaseerd op Wina Holiday Villa Hotel te Kuta. Evt is tegen meerprijs het luxere Ramayana Resort & Spa te reserveren.
Hotels en route op Bali in overleg.
Reis van dag tot dag
Dag 1: vertrek Schiphol Amsterdam.
Je vertrekt nu van Schiphol Amsterdam naar de Soekarno luchthaven te Jakarta, Indonesië. Op het moment dat je aankomt in Jakarta, wordt je opgewacht door je chauffeur. Hij heeft een bordje bij zich waarop je naam staat. De chauffeur zal je dan naar je hotel brengen.
Dag 2: Jakarta - Aankomst.
Op de 2e dag kom je ongeveer om 14.00 uur in Jakarta aan, en de chauffeur zal je naar het hotel brengen. Een uurtje later kun je dan inchecken in het hotel, je koffers wegbrengen en even opfrissen. Je zou alvast even een wandeling kunnen maken, om alvast even te wennen aan de drukte in Jakarta. 's Avonds om een uur of zes ga je op naar een authentiek Indonesisch restaurant, waar je alvast de lekkerste Indonesische gerechten kunt proeven. Je kunt hiervoor rustig de tijd nemen en genieten van de sfeer en cultuur van Indonesië. Je hebt een overnachting in Jakarta.
Dag 3: Jakarta.
's Morgens kun je tot 9 uur een ontbijt nuttigen in het hotel. Trouwens is het ontbijt in elk hotel bij de prijs inbegrepen. Vandaag kun je beginnen in de Chinese wijk Glodok, en misschien is het een goed idee om vanaf hier lopend het centrum van Jakarta te ontdekken. Spreek met de chauffeur af waar je elkaar weer ontmoet. Je kunt ook aan de chauffeur vragen of hij meegaat als gids, of je gaat alleen op pad. Vanaf de wijk Glodok, het Chinatown van Jakarta, ga je op zoek naar Chinese tempels in de achteraf straatjes, en je kunt alvast wat proeven van de eetstalletjes op straat of een souveniertje kopen uit de vele winkeltjes. Je loopt verder naar de Portugese kerk Gereja Sion, ook wel de ‘Oude Portugese Kerk’ of ‘Gereja Portugis’ genoemd. Het interieur herbergt prachtige 17de eeuwse houten zuilen, een preekstoel in barokstijl, ebonieten kerkbanken en grote geelkoperen luchters. Vanuit de Portugese kerk ga je verder met de wandeling naar het noorden van de stad. Je bezoekt het Fatahillah-plein waar een aantal interessante koloniale gebouwen staan en je bezoekt het historisch (oude Batavia) museum. Ga even binnen kijken bij het wayang museum en breng een bezoek aan Balai Seni Rupa (keramiek museum). Tegenover het Jakarta City museum bevindt zich het met stenen geplaveide plein, dat de naam Taman Fatahillah draagt. In de buurt van de Jl Nelayan Timur staat de enig overgebleven 17e eeuwse ophaalbrug, de Chicken Market Bridge. Beklim de Gedung Syahbandar (uitkijktoren). Het torenachtige bouwwerk met uitzicht op de Pasar Ikan in noordelijk kota. Het museum Bahari –Maritiem of scheepvaartmuseum- staat in de buurt van de Sunda Kelapa in de levendige Pasar Ikan. Het museum bestaat uit twee gerestaureerde pakhuizen van de VOC uit 1652. Je loopt door naar het Noorden van de stad waar je het 500 jaar oude havengebied ‘Sunda Kelapa’ bezoekt. Je kunt de Buginese (pisini)schoeners van binnen bekijken. Tussen al deze bezienswaardigheden door kun je natuurlijk bij de eetstalletjes even pauze nemen, en wat proeven van alle gerechten die langs de kant van de weg aangeboden worden.Dag 4: Jakarta - Bogor.
Vandaag ben je nog een dagje in Jakarta om nog meer interessante bezienswaardigheden te zien. Ook wat je vandaag ziet zal je weer interessant vinden. Nadat je hebt uitgecheckt en het ontbijt hebt genuttigd, ga je vandaag de Monas bezoeken op het Merdeka plein en het museum in de benedenverdieping, de Istiglal moskee, het Presidentieel paleis en de antiekmarkt bij Jalan Surabaya. Onderweg ga je via de rotonde bij hotel Indonesië, naar de Taman Mini. 's Avonds ga je dan naar je hotel in Bogor. Aan de oostkant van het Merdeka-plein staat het Nationale Monument de Monas. Het in 1961 gebouwde monument, dat de onafhankelijkheid gedenkt, is 137 meter hoog en wordt bekroond met een 35 kilogram wegende en uit bladgoud vervaardigde vrijheidsvlam. Drie meter onder het monument is er een historisch museum. Je kunt hier diashows kijken over de diverse beschavingen van de archipel, vanaf de prehistorische Java-mens en over de Indonesische vrijheidsstrijd. Na de monas bezoek je de zes verdiepingen tellende Istiglal moskee. Dit is Jakarta’s centrum van de Islam. De witte koepel is al op een afstand van 15 km te zien. Iedere vrijdag is de moskee gevuld met duizenden gelovigen en na de ramadan verzamelen zich hier meer dan 200.000 mensen. Het is de grootste moskee van zuidoost Azië en de op een na grootste ter wereld. De bouw van de moskee nam 17 jaar in beslag en men maakte gebruik van de beste materialen. Je mag hier fotograferen als je wilt. Het presidentieel Paleis is een indrukwekkend om te zien. Het is een van de twee presidentiële paleizen aan het plein. Het was oorspronkelijk een landhuis dat een rijke Nederlander aan het einde van de 18e eeuw had laten bouwen, en diende later als residentie van de gouverneur-generaal. Het rijke interieur herbergt Nederlands koloniaal meubilair, een neoklassieke eetzaal en plafonddecoraties die op Ambonees kant lijken. De drukke vlooienmarkt van Jakarta is erg leuk om even te bezoeken. Deze winkels bieden je van alles wat. Tussen de souvenirs is altijd wel een echt stuk antiek te vinden. Als laatste bezoek je vandaag de Taman Mini, dit 120 ha grote cultuur-/amusementspark geeft je een beeld van de culturele en geografische complexiteit van Indonesië. In paviljoens die in traditionele stijl zijn gebouwd, worden voorwerpen, gebruiken en leefgewoontes uit elk van de 27 Indonesische provincies getoond. Je zou meer dan een week nodig hebben om alles te kunnen zien. Heel wat Indonesiërs zullen je trots vertellen dat je na een bezoek aan het park de rest van Indonesië niet meer hoeft te gaan bekijken. Nabij de ingang van het park staat het Indonesië Museum, met een van de mooiste verzamelingen gebruiksvoorwerpen en kunstnijverheid van het land – dit is een van de hoogtepunten van de Taman Mini. Je kunt hier op eigen kosten wat gaan eten. Aan het einde van deze dag, waarin je alweer veel hebt gezien ga je met je chauffeur op weg naar je hotel in Bogor om ca. 21.00 uur.
Dag 5: Bogor.
Vandaag verblijf je een dagje in Bogor, ongeveer 60 km ten zuiden van Jakarta. Het is prettig om hier even te vertoeven omdat Bogor een koeler en verfrissender klimaat heeft dan het hete Jakarta. De stad telt ca. 250.000 inwoners en heeft zijn koloniale sfeer behouden. Er staan hier nog veel oude Nederlandse huizen. Door de brede lanen, mooie plantsoenen is Bogor een plezierige tussenstop voor je. In tegenstelling tot Jakarta zie je hier in het straatbeeld veel riksja’s en gemotoriseerde bemos die plaats bieden aan 6 personen. De naam Bogor komt van de uitgestorven bagor palm. De stad is gebouwd rondom de enorme, groene botanische tuinen (Kebon Raya). Deze tuinen zijn de schitterendste van de wereld en een van Indonesië’s belangrijkste toeristische attracties. Bogor is een prachtige en lieflijke stad met mooie villa’s, prachtige bananen-,mimosa- en amandelbomen. Het eerste wat je vandaag zou kunnen doen is het maken van een wandeling s’ morgenvroeg door de botanische tuinen van Bogor. Je kunt hier gerust een paar uren de tijd voor nemen want de tuinen beslaan een ongelooflijke 87 hectare. Je kunt hier genieten van vele paden, vijvers, gazons, cactustuinen, grote kronkelende klimplanten ,enorme waterlelies en een rivier die overal tussendoor murmelt. Deze tuinen zijn bedacht door de Nederlandse gouverneur van der Capellen. Er zijn hier gidsen aanwezig waarvan sommigen je veel kunnen vertellen; spreek van tevoren wel een vast bedrag af. Je verblijft nog een nachtje in Bogor en morgenvroeg rijden we via de prachtige Puncak-pas naar Bandung.
Dag 6: Bogor - Bandung.
Vandaag vertrek je na het ontbijt via de Puncak pas naar Bandung. De Puncak pas is een schitterende rit door bergen en dalen, links en rechts zie je verscheidende theeplantages. In dit gebied kun je mooie wandelingen maken over de theeplantages. Het is een inspirerende bergstreek en een geliefd binnenlands toeristengebied op West-Java. In het weekend kan het hier erg druk zijn, waarbij het verkeer zich bumper aan bumper uitstrekt van Bandung tot aan Jakarta. De 1200 meter hoge Puncak pas, is mistig en schilderachtig als hij niet bedekt is met wolken, regen of verkeer. Op de theeplantages zul je overwegend jonge vrouwen de thee zien plukken. Ze oogsten ongeveer 25 kg theeblaadjes en knoppen; goed voor 5 kg thee. Van de wortels van de theestruiken wordt houtsnijwerk gemaakt dat je langs de weg kunt kopen. Puncak is de naam van het gehele gebied, van de pas zelf en een stadje dat op de top van de pas ligt. Hier vindt je de beste uitzichten, bijna tot aan Jakarta. Je kunt hier uitkijken over de Parhyangan hoogvlakte. Je chauffeur –die je inmiddels al goed hebt leren kennen- zal je naar het schitterend gelegen Rindu Alam restaurant brengen. Geniet van het mooie uitzicht dat tot de beste van heel West-Java behoort. Je kunt nu vanaf het restaurant de heuvel aflopen om de enorme Gunung Mas Theeplantage te bezoeken. Hier kun je dan zien hoe de thee geplukt en verwerkt wordt. Rij vooral niet te snel door de Puncak pas, doe het rustig aan en ga overal even een kijkje nemen, probeer wat Indonesisch eten of koop wat souvenirs langs de kant van de weg. 's Avonds kom je in Bandung aan. Hier brengt de chauffeur je naar je hotel waar je jezelf kunt opfrissen en uitrusten.
Dag 7: Bandung.
We hebben voor jou 2 dagen in Bandung gepland, waarvan je de tweede dag vrij bent en zelf in kunt plannen. Bandung ligt in een zeer fraaie omgeving te midden van het grootste vulkanische massief van Indonesië. De stad heeft een relatief koel klimaat. De Nederlanders hebben er destijds veel parken en lanen met palmen aangelegd, waardoor Bandung de bijnaam kreeg van ‘bloemenstad’. Het centrum van deze stad is een prachtig voorbeeld van een geslaagde mix van oosterse en westerse stijlen. De eerste bezienswaardigheid van Bandung die je gezien moet hebben is ‘Jeans street’ oftewel Jalan Cihampelas. Het is een zeer opzichtige en meest beroemdste winkelstraat van Indonesië. Hier kun je kleding kopen, met name spijkerbroeken voor echt sensationele lage prijzen. Jonge ontwerpers hebben zich hier uitgeleefd op alle reclameborden en het interieur. Echt een popcultuur in optima forma. Om door deze straat te lopen is de ultieme kitsch ervaring, en moet je gezien hebben om het te kunnen geloven. Ook hebben ze hier een grote collectie van T-shirts. Als je geïnteresseerd bent in het kijken (en misschien kopen) van goud en zilver kun je naar Jalan Braga gaan. Jalan Braga was vroeger een van de duurste winkelstraten, maar is tegenwoordig slechts een schaduw van wat het vroeger was. Toch is het wel interessant om hier even doorheen te lopen en probeer een glimp op te vangen van de art/deco architectuur. In deze buurt vindt je ook Nederlandse cafés. Intussen heb je misschien al een beetje honger gekregen en heb je zin om wat te eten. Als je van avocado’s, maïskolven, aardbeien en andere traktaties houdt, ben je in Bandung aan het goede adres. Er worden hier alle soorten groenten en fruit verbouwd en zijn dan ook in overvloed verkrijgbaar. Bovendien zijn ze erg smakelijk en kosten ze bijna niets. De chauffeur zal je naar een restaurant brengen waar je het lokale gerecht ‘soto ayam’ proeven kan. Dit is een Bandungse specialiteit. Je vindt door heel Bandung groepen warung, die allemaal hun eigen specialiteit hebben. Voor een mooi uitzicht over Bandung en een fraaie zonsondergang ga je naar het Dago Tea House. Dago is een erg dure wijk met enige elegante Sudanese restaurantjes. Het is erg plezierig om hier wat rond te lopen, in de schaduw door de vele bomen. Vlak achter the Tea House is een waterval (Curug Dago), dit is een paar minuten lopen. Je hebt een overnachting in Bandung.Dag 8: Bandung.
Vandaag hebben we voor jou een vrije dag ingepland, zodat je zelf je dag in kunt plannen. Zoals je zelf ook al hebt gemerkt, ben je natuurlijk vrij om je hele vakantie zelf in te delen, en dient deze routebeschrijving slechts als leidraad. Je bent immers volledig vrij om daarnaar toe te gaan waar je graag heen wilt en je hebt ook de auto met chauffeur tot je beschikking. Mocht je op dit moment al door Indonesië aan het reizen zijn en onze route gebruiken, dan hopen we natuurlijk wel dat je erg tevreden bent met de route die we voor jou uitgestippeld hebben. De route is mede bepaald door de lokale bevolking van Java en Bali. We willen je toch een aantal tips meegeven voor vandaag: Onze chauffeur brengt je met veel plezier naar de Tangkuban Perahu vulkaan. De 10 kraters zijn het restant van een gigantische ingestorte vulkaan. De Perahu is voor het laatst uitgebarsten in 1969 en vulde het gebied met zwarte wolken, as en modderstromen. Deze vulkaan wordt door veel toeristen bezocht en het is een van de weinige vulkanen die je met de auto bereiken kan. Hou in de gaten dat zodra je er aankomt, vele verkopers van allerlei goederen op je af komen. Neem wel warme kleding mee, want het kan er erg koud zijn als je 's morgens gaat. Draag stevige schoenen en warme kleding. Ten zuiden van Bandung kun je de Malabar thee plantage bezoeken. Het is een door de regering bestuurde plantage aan de voet van de Gunung Malabar. Met zijn weidse uitzichten over de dalen beneden, mooie gebouwen, schitterende wegen, is deze uitgestrekte plantage een oneindige verrukking voor het oog. Echt schitterend. In 1896 werd er begonnen met de bouw van deze plantage en werd snel beroemd om haar schoonheid, efficiency en top kwaliteit thee. Je slaapt nog een nachtje in Bandung en morgen vertrekken we naar de warmwater bronnen van Cipanas.
Dag 9: Bandung - Cipanas.
Na het ontbijt vertrek je naar het Cipanas resort. Cipanas is vooral bekend om zijn warme water bronnen. Je overnacht hier in het schitterende Sumer Alam hotel. Je hebt hier een kamer met bad, die je vult met warm water uit de bergen. Ga je met je vriend of vriendin op reis dan is dit een romantische plek om even lekker uit te rusten. Het hotel heeft een groot zwembad gevuld met warm water dat uit de bergen stroomt. Vanuit het zwembad zie je de berg Gunung Guntur. We hebben vandaag weer een aantal leuke uitstapjes voor je geregeld; vraag aan je chauffeur waar je het beste kunt beginnen. Cipanas is een erg mooi gebied waar je het even lekker rustig aan kan doen. Cipanas is gelegen aan de voet van de berg Guntur en is een ideaal begin voor wandelingen en om de omgeving te verkennen. Als je deze berg beklimt kom je ongeveer na een uur wandelen de waterval Curug Citiis tegen. Je moet wel een goede conditie hebben om naar de top van de berg te kunnen wandelen! Na de tweede waterval loop je over gestold lava en rotsen verder naar boven. De eerste krater van de Gunung Guntur ligt op een plateau dat je in ongeveer twee uur kunt bereiken. Het uitzicht is hier weer fantastisch. Ten noorden van Cipanas ligt een van de oudste tempels van West-Java. Je kunt op een bamboevlot naar de tempel varen. De tempel is wat klein en staat op een lage heuvel. In de tempel kun je dan een fraai beeld zien van Shiva. Om hier naar toe te gaan is het misschien een leuk idee om vanuit het centrum van Leles een paardenkarretje (dokar) te huren. Met dit paardenkarretje ga je dan 15 km naar Desa Cangkuang. Dicht bij het dorp vormen de heuvels een schiereiland dat uitsteekt in een meer. Je ziet de tempel tussen een groep bomen. Je kunt nu het meer oversteken op een kleine boot of met een bijzonder bamboevlot. Dit is een erg leuk uitstapje en zeker de moeite waard. Je hebt een overnachting in Cipanas.
Dag 10: Cipanas.
Vandaag hebben we weer een vrije dag ingepland zodat je even lekker kunt uitrusten. Geniet van het warme zwembad of ga eens lekker uit eten in het restaurant van het hotel. Wil je nog wat gaan winkelen dan kun je naar het centrum van Garut gaan. Dit stadje ligt op ongeveer 6 km van Cipanas. Je overnacht in Cipanas.
Dag 11: Cipanas - Pangandaran.
Na twee heerlijke dagen in Cipanas ga je na het ontbijt in het Sumer Alam Hotel verder naar het mooie strandplaatsje Pangandaran. Vroeger was dit een klein vissersdorp en is bijna helemaal omgeven door de Indische oceaan. Het stadje heeft voldoende restaurants, een bioscoop en recreatiefaciliteiten. Het is weer een plek op je route waar je lekker kunt ontspannen. Je hebt een overnachting in Pangandaran.
Dag 12: Pangandaran.
Vandaag hebben we weer een verrassend dagtochtje voor je gepland. Je gaat de Green Canyon bezoeken, waar je in bootjes van uitgeholde boomstammen een twee a drie uur durende tocht maakt door een adembenemend mooi rivierlandschap. In de droge tijd is het doorzichtige water heldergroen. Deze Green Canyon loopt door een imposant rotsmassief. Dit unieke gebied wordt nog mooier door de vele watervallen, kleine natuurlijke meertjes en grotten. Aan het einde van de boottocht, voordat je weer retour gaat, kun je lekker zwemmen zolang je wilt in een magisch ingesloten vijver. Om een uur of twee 's middags ben je weer terug in je hotel. Pangandaran is trouwens een ideaal uitgangspunt voor uitstapjes in de omgeving. Overal in het dorp zijn fietsen te huur, waarmee je naar de nabijgelegen dorpen, plantages en stranden kunt fietsen. Ook is dit een leuke manier om kleine fabriekjes te bezoeken waar o.a. kroepoek, tahu en staafjes bruine suiker gemaakt wordt. Je hebt een overnachting in Pangandaran.
Dag 13: Pangandaran - Wonosobo.
Vandaag zal je vroeg uit de veren moeten, want om 06.00 uur brengt je chauffeur je naar Kalipucang, om vandaar met de veerboot naar Cilacap te gaan. Het is een boottocht van ruim 4 a 5 uur. Onderweg kun je op de boot wat Indonesische snacks en drinken kopen. De chauffeur zal niet meegaan want er kunnen geen auto’s mee. Hij haalt je 's middags dan weer op bij het Cilacap havengebied. Onderweg kom je allemaal kleine dorpjes tegen waar je even afmeert om de plaatselijke bevolking af te zetten of op te halen. Cilacap’s natuurlijke haven, wordt beschermd door het lange strafeiland Nusa Kampangan. Jarenlang hebben hier honderden mensen gevangen gezeten die deel hadden genomen aan de mislukte coup in 1965. Het is tot 1992 verboden gebied gebleven, sindsdien zijn er weer excursies naartoe georganiseerd. Om een uur of twee ontmoet je de chauffeur weer, en op de weg naar Wonosobo rijd je langs het Baturaden mountain resort. 's Avonds kom je dan in je hotel in Wonosobo aan. Het is een drukke stad, en de grootste stad van het district. We stoppen eigenlijk alleen in Wonosobo om morgen naar het Dieng plateau te gaan. In dit gebied valt ongeveer de helft van het jaar regen; de gemiddelde temperatuur is 20 – 25 ºC. Er wordt hier een overvloed aan groenten, tabak, klembak en kecang babi geproduceerd. Vanavond kun je even rondlopen in de stad om wat te eten. Je kunt goed eten in het Dieng restaurant waar je gerechten met paddestoelen kunt proberen. De specialiteit in Wonosobo is kacang babi en dendeng (geperst, gekruid gedroogd vlees). Je hebt een overnachting in Wonosobo.
Dag 14: Wonosobo.
Vandaag is het weer de moeite waard om vroeg uit je bed te gaan, want je gaat het Dieng plateau bezoeken. Dit betoverende hoogland, dat al sinds heel vroege tijden heilig is, biedt lieflijke berglandschappen, een koel klimaat, fascinerende vulkanische kloven en oude hindoeïstische tempels. De naam Dieng komt van Di Hyang, dat woonplaats van de goden betekent. Dieng was vroeger een enorme vulkaan; door een grote uitbarsting veranderde het landschap na duizenden jaren in het tegenwoordige drassige plateau. De voorouders van de huidige Javanen geloofden dat alle bovennatuurlijke krachten hier hun oorsprong hadden. Het Dieng plateau ligt op meer dan 2000 meter hoogte en lijkt op een vulkaanlandschap uit de oertijd. Je vindt er steile rotswanden, borrelende poelen met gloeiende hete modder, vulkaanmeren en warme bronnen waaruit zwaveldampen opstijgen. Er zijn hier resten van hindoeïstische tempels die ut de 7e en 8ste eeuw stammen. Een van deze tempels is de Candi Bima, echt uniek in heel Indonesië; gezichten in het dak lijken op toeschouwers die uit de ramen kijken. Deze tempel ligt in het zuiden op een prachtige plek bij het kratermeer Telaga Warma. Hier zijn door de zwavelafzetting onder water alle kleuren van de regenboog te zien. Je kunt hier zeker een dag doorbrengen met gewoon rondtrekken, draag vooral wel goed schoeisel.
Dag 15: Wonosobo - Yogyakarta.
Vandaag wordt je alweer vroeg gewekt door je gids/chauffeur in Yogyakarta, een stad aan de voet van de 3000 meter hoge vulkaan de Merapi. Een landschap met glooiende, op terrassen aangelegde sawa’s, bosterrassen en diepe dalen. In deze stad heerst dankzij de vele monumenten uit de boeddhistisch-hindoeïstische periode en de rijke culturele erfenis een unieke sfeer. Yogya wordt nog steeds geregeerd door een oude lijn van sultans en is het enige overgebleven functionerende sultanaat in Indonesië. Je zult je hier goed vermaken, er is veel interessants te zien en te doen. Daarom verblijf je hier 3 dagen, zodat je de tijd hebt om alles eens rustig te bekijken. In Yogyakarta kun je op veel plaatsen genieten van Javaanse muziek, theater en dans. Je zult merken dat Yogya, ondanks de 600.000 inwoners een compacte en overzichtelijke indruk maakt. De eerste 2 dagen hebben we voor jou uitstapjes gepland naar o.a. de Borobudur, de Prambanan-vlakte, Jalan Malioboro, Kota Gede, Taman Sari en de vogeltjesmarkt. De derde dag ben je vrij om je dag zelf in te plannen. Vandaag begint je dag met een uitstapje die zijn weerga niet kent; het bezoeken van de Borobudur. Dit kolossale, kosmische bouwwerk is een van de indrukwekkendste scheppingen van de mens. De tempel is een van de grootste monumenten van het Boeddhisme en is gebouwd van meer dan 2 miljoen blokken steen. De trapvormige piramide bestaat uit zes vierkante en drie ronde terrassen, die naar boven toe steeds kleiner worden. Conform het Boeddhistische wereldbeeld moet je de terrassen in de richting van de wijzers van de klok beklimmen, zodat je de honderden reliëfs steeds aan je rechterhand houdt. Ze beelden de weg uit van het aardse menselijk bestaan tot het nirwana. Bij binnenkomst van de tempel moet je dus altijd linksaf lopen om eer te bewijzen aan de goden; als je rechtsaf gaat bewijs je de eer een de duivel. Bij aankomst bij de Borobudur kun je een Engelstalige gids inhuren die je alles zal vertellen over de reliëfs op de terrassen. Trek er gerust een uur of vier – vijf vooruit om dit indrukwekkende monument te bekijken. Nog een tip: breng water mee, of koop wat om te drinken voordat je de Borobudur beklimt. Je zult dit uitstapje nog lang herinneren. Je mag hier fotograferen en filmen. Je uitstapje naar de Borobudur ben je al vroeg begonnen dus tegen een uur of twee ben je weer in het centrum van Yogya. We brengen je dan naar de Taman Sari. Dit waterkasteel werd in 1758 gebouwd door de sultan. Taman Sari had vroeger verlichte onderwatergangen, koele ondergrondse moskeeën en galerijen om te dansen. Prinsessen baadden in met bloemen bestrooide zwembaden. Je kunt de zwemvijvers bekijken voor mannen en vrouwen en de ondergrondse moskee. De wijk met smalle paadjes achter het waterpaleis is een centrum van de batik industrie, waar veel schilders werken in bamboe studio’s. Ook de moeite van het bezoeken waard is de vogeltjesmarkt (de Pasar Ngasem). Hier vindt je tropische zangvogels, die in rijk versierde kooien op kopers wachten. Deze vogels worden door de Indonesiërs zeer op prijs gesteld en zijn erg duur. Deze vogeltjesmarkt ligt ten noorden van het waterkasteel. Na de vogeltjesmarkt bezoek je het paleiscomplex Kraton. De Kraton ligt verscholen achter een hoge muur. In de glorietijd van het sultanaat woonden hier bijna 20.000 mensen. In het hoofdgebouw, op de binnenplaats met prachtige bomen, die bewaakt wordt door wachters, krijg je een indruk van de macht en elegantie die het sultanspaleis vroeger uitstraalde. Het paleis heeft een prachtige verzameling kunst en muziekinstrumenten. Bovendien worden hier regelmatig gamelan-concerten en klassieke dansvoorstellingen gehouden. De Kraton heeft batik en zilverwinkeltjes, scholen, markten en twee musea, alles ingesloten door drie meter dikke witte muren als imitatie van Europese forten. De collectie van de sultan omvat wayang poppen, koninklijke rijtuigen, Raden Saleh portretten en levensgrote gekostumeerde figuren. Na het bezoek aan de Taman Sari, Kraton en de vogeltjesmarkt brengen we je naar de Jalan Malioboro. Deze straat is de belangrijkste verkeersader van de stad en een bezienswaardigheid op zichzelf. Overdag staan overal langs deze brede straat marktkramen, waar batiks, leer, zilver en alle mogelijke souvenirs te koop worden aangeboden. Op de straat zijn matten neergelegd waar je op kunt gaan zitten om iets te eten. Blijf vooral tot 's avonds rondhangen in deze straat want dankzij de vele kleine gas- en olielampjes baadt Malioboro tot diep in de avond in een toverachtig licht. En de oosterse sfeer wordt vergroot door de vele straatmuzikanten. In de buurt van de Malioboro is een grote markt waar weinig toeristen komen. In Malioboro zijn voldoende restaurants te vinden, zodat je hier 's avonds uit eten kan gaan, alvorens je weer terug gaat naar je hotel. Yogyakarta is trouwens een godsgeschenk voor vegetariërs; bonencakes, rempeyek (pindakoekjes) en groentesoepen in overvloed. De makanan asli (lokale gerecht) van Yogyakarta, gudeg, is nangka-fruit gekookt in kokosmelk met een mengsel van eieren, tofu, kip en gekruide saus. Een van de beste warung maaltijden in de stad is nasi rames, een heel gezonde, smakelijke maaltijd met vier of vijf verschillende groenten. Probeer ook eens de lekkere Javaanse opor ayam, plakjes kip gesudderd in kokosmelk. Het zou kunnen zijn dat je vandaag niet alles in een dag kunt bekijken. Plan daarom je uitstapjes goed in. Het is jammer om te snel langs alle bezienswaardigheden te gaan. Je hebt een overnachting in Yogyakarta.Dag 16: Yogyakarta.
De tweede dag in Yogya wordt weer net zo interessant als gisteren. Vandaag ga je o.a. de Prambanan tempels bezoeken, het grootste tempelcomplex op Java, de zilverwijk Kota Gede, en het Ramayan ballet, wat een adembenemend spektakel is. 's Morgenvroeg vertrek je eerst naar de meesterwerken van de Prambanan tempels. De vlakte waarop deze tempels staan is enkele vierkante kilometers groot. Op deze rijke vlakte, 17 km ten noordoosten van Yogya, bevinden zich de uitgebreidste ruines van hindoeïstische tempels van heel Indonesië. Niemand weet zelfs hoeveel meer er nog onder de aarde liggen. De meeste van deze tempelcomplexen, die nu tussen dorpen en groene rijstvelden liggen, zijn gebouwd tussen de 8e en 9e eeuw. Overal op het terrein zie je candis, oude grafmonumenten. Het complex bevat drie grote bouwwerken: een hoofdtempel gewijd aan Shiva, een tempel voor Braham en een voor Vishnu. Je zou het beste een fiets kunnen huren om het uitgestrekte complex te verkennen, trek hier gerust een halve dag voor uit. 's Middags ga je een bezoek brengen aan de zilverwijk van de stad, Kota Gede. Hier vindt je vele zilversmeden, waar erg mooi zilverwerk gemaakt en verkocht wordt. In sommige werkplaatsen mag je zelfs een kijkje achter de schermen nemen. Je ziet dan mannen en jongens die met de eenvoudigste gereedschappen werken; vijlen, polijsten, verhitten en solderen. Als je wat zilver wilt kopen, dan hoef je je niet te beperken tot alleen de artikelen die je uitgestald ziet. Bijna alle ateliers produceren op bestelling, al kan dat vaak wel een week duren. Kota-Gede spreek je trouwens uit als Kota-goed-dee. Het is gesticht in 1579 en is ouder dan Yogya zelf. Suharto bestelde hier zijn zilver voor gasten van de staat. De vele zilverateliers verbruiken iets van 50 ton zilver per jaar. Misschien wil je vandaag ook winkelen in de stad. Specialiteiten van Yogya zijn de batik, het zilver, wayang-poppen en leer. Op Jalan Malioboro is er erg veel keus, maar het is moeilijk om kwaliteit van rommel te onderscheiden. Je kunt daarom ook een bezoekje brengen aan Yogyakarta Craft Centre, waar ze artikelen van goede kwaliteit te koop aanbieden. Vergeet niet in de vele kraampjes en winkeltjes af te dingen, want de prijs is over het algemeen erg hoog. Je hebt een overnachting in Yogyakarta.
Dag 17: Yogyakarta.
Vandaag heb je weer een vrije dag, om het even lekker rustig aan te doen. We willen je toch enkele tips meegeven voor vandaag: Een avontuurlijk tochtje per betjah (fietstaxi) is een onvergetelijke belevenis. Spreek met de betjahrijder af om je twee of drie uur te laten rondrijden en laat je verrassen ! Ten zuidwesten van Yogya bereik je ongeveer in een uur het dorpje Kasongan. Hier leven de inwoners al eeuwenlang van de pottenbakkerij. Onder invloed van hedendaagse kunstenaars heeft het oude ambacht nieuwe impulsen gekregen en er worden stukken gemaakt die in geen enkel museum voor moderne kunst zou misstaan! De voorstellingen van het Ramayana ballet vinden iedere maand van mei tot oktober op vier achtereenvolgende nachten met volle maan plaats op het stenen podium van het openlucht theater dichtbij het Prambanan complex. Je ziet en hoort hier een gamelan muziekorkest, tientallen gekostumeerde dansers, zangers en musici. Het is een adembenemend openlucht schouwspel. Je kunt hiervoor kaartjes bemachtigen bij het Toeristen Info Centrum, bij grote hotels en bijna alle reisbureau’s. De Ramayana wayang-orang dansdrama’s worden ook opgevoerd in het overdekte theater in Prambanan, tegenover het nieuwe openluchttheater. Deze voorstellingen zijn het hele jaar, iedere dinsdag, woensdag en donderdag, van 19.30 tot 22.00 uur. Je hebt een overnachting in Yogya.
Dag 18: Yogyakarta - Solo.
Vandaag ga je naar Solo, de culturele hoeksteen van Java. Het wordt beschouwd als de meest Javaanse stad van Java. Je zult zien dat je de Javaanse taal overal ziet staan op de gebouwen en borden. In het hart van de mensen is Solo de traditionele hoofdstad van het Javaanse koninkrijk en niet Yogyakarta. In Solo vindt je kunstgaleries, dans en muziekacademies, theaters, markten en traditionele ambachten. De werkelijke sfeer van Solo is te proeven als je de kleine steegjes in het centrale deel van de stad bij de twee kraton verkent. Wit gekalkte muren en schuttingen, balkons en families met kinderen die op de drempels zitten. Twee heerlijke steegje's om doorheen te slenteren zijn Jl Kusuma en Jl Hasyim Asyari. Je ontdekkingsreis door Solo begin je met een bezoek aan het Mangkunegaran Paleis. Het is 200 jaar geleden gebouwd en het indrukwekkende complex bevat een aantal gebeeldhouwde teakhouten paviljoens temidden van een tropische tuin, een uitstekend museum, een souvenirwinkel en een van Java’s mooiste gamelan orkesten. Je moet je wel conservatief kleden om hier naar binnen te mogen gaan. Binnen het complex zijn er Engelssprekende gidsen die je rond kunnen leiden. 's Middags rij je door naar de Candi Sukuh tempel. De terras piramiden bij Sukuh en het nabije Ceto zijn al vergeleken met de ruines van het oude Mexico en Egypte. Sukuh is vaak genoemd als Java’s enige erotische tempel en is uiterst karakteristiek. De ligging van deze tempel op 910 meter hoogte is destijds erg goed gekozen. Ze geven een uitzicht over de hele Midden-Javaanse vlakte, wat een grootse locatie is. Als je eenmaal op de bovenste terrassen staat, vind je er een overweldigend panorama; bergen, meren en sawah terrassen. Wat nog aantrekkelijker is dat je hier geen toeristenbureau’s vindt. En de grote toerbussen kunnen de heuvel niet op. Om deze steile verharde weg naar de top te nemen, moet je nog een uurtje behoorlijk zweten en zwoegen. In Solo ga je natuurlijk weer op zoek naar kraampjes en eettentjes waar ze de lokale gerechten serveren. Een oud gebruik in Solo is het snoepen op alle uren van de dag; cassavekoeken, kleefrijst (jada), mie bakso en hete thee. Een van de leukste plaatsen is het populaire Warung Baru in het centrum van de stad. Goede muziek en heerlijk eten. Echt een specialiteit van Solo is de nasi lewit, rijst geserveerd met kip en groenten in kokosroomsaus. Een ander lekker recept is nasi gudeg, rijst met broodvrucht, kokoscrème, en kip of gegiste eieren of lekkere tofu. Of probeer maar eens het gerecht gampol, gemaakt van rijstebloem, kokosmelk en specerijen. Je hebt een overnachting in Solo.
Dag 19: Solo - Bromo.
Vandaag heb je een lange autorit voor de boeg, dus we doen het rustig aan. Je kunt wat langer doorslapen, en in alle rust van je ontbijt genieten. Je vertrekt met de auto van Solo naar Bromo. Het is een lange rit van ca. 8 uur. Onderweg kun je natuurlijk wat eten in de vele eettentjes langs de kant van de weg.Dag 20: Bromo - Kalibaru.
Vandaag een uitstapje naar de Bromo, wat vandaag dan ook als eerste gepland staat. Vanmorgen vroeg uit de veren want om een uur of vier wordt je al gewekt! Je gaat namelijk op pad naar de Mount Bromo, waar je de spectaculaire zonsopkomst kunt zien. Daarna klim je de berg op om langs de kraters te lopen. Een tocht door dit gebergte kan een betoverende ervaring zijn. De Bromo is een actieve 2392 meter hoge vulkaan, en ligt 112 km van Surabaya. De temperatuur bovenop Bromo is ongeveer 5ºC maar kan tot nul dalen, dus trek vooral warme kleding aan. Als je eenmaal bovenop Bromo staat, heb je een magnifiek uitzicht op de actieve Gunung Semeru, Java’s hoogste berg. Achter de Bromo ligt de niet meer actieve vulkaan Gunung Batok, deze heeft richels van boven tot onder. Je zult in het begin denken dat dit Bromo was, maar dat is dus niet het geval.
Dag 21: Kalibaru - Bali.
Vandaag kom je eindelijk op Bali aan. Je kunt in overleg met Dari-Java de gewenste indeling voor Bali maken. Je kunt een strandvakantie reserveren of via een gewenste route reizen.
Dag 22 - 24. Bali.
Overleg met Dari-Java voor je gewenste indeling voor Bali.
Dag 25: Bali - Amsterdam.
Dit is de laatste dag van je vakantie! Je rondreis zit erop, afscheid van een heerlijk land wat je ongetwijfeld nog lang zult herinneren. Vandaag heb je een terugvlucht vanaf de luchthaven van Den Pasar te Bali naar Schiphol Amsterdam. Je kunt nu afscheid nemen van je chauffeur, wat ongetwijfeld een goede vriend geworden is! We hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad en kom nog eens terug! Sampai Jumpa! (tot de volgende keer!)
Dag 26: Aankomst Schiphol Amsterdam.
Einde rondreis.
Tarieven 2022/2023
Reissom per persoon:
Bij 2 personen: €1555,-
Bij 3 personen: €1425,-
Bij 4 personen: €1195,-
Bij 5 personen: €1225,-
Bij 6 personen: €1025,-
Bij 7 personen: €1105,-
Bij 8 personen: € 975,-
Bij 2 personen 1x 2-persoonskamer, bij 3 personen 2x kamers, bij 5 personen 3x kamers per overnachting etc..
Rondreis is evt. voordeliger te maken met extra bed in de kamer bij oneven aantal reizigers.
Heeft u nog vragen over deze reis, wilt u deze reis aanpassen of wilt u reizen met meer dan 5 personen, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vraag vrijblijvend een offerte aan, vermeld hierbij svp de tourcode voor deze rondreis (tourcode DJ-24D-JABA-JB01).
Deze rondreis is inclusief:
Hotelovernachtingen met ontbijt, auto met airco, parkeer -en tolkosten, chauffeur, brandstofkosten, vervoer naar excursies, veerboottocht Java-Bali, administratie -en reserveringskosten.
Exclusief:
Luchthavenbelastingen, vliegtickets, entreekosten excursies en bezienswaardigheden, verzekeringen, donaties en tips en uitgaven van persoonlijke aard.
Bijzonderheden:
• Dari-Java reserveert ook graag uw internationale vluchten, wij reserveren o.a; Garuda Indonesia, Malaysia of Singapore Airlines, Emirates, Cathay Pacific en KLM of een maatschappij naar uw keuze.
• Deze reis betreft een privé rondreis, u reist met uw eigen familie of vrienden met eigen privéchauffeur en auto, er gaan geen andere personen mee.
• U maakt gebruik van een Engelstalige chauffeur, Nederlandstalig op aanvraag
• U bepaalt zelf de vertrekdatum.
• Afhankelijk van het aantal personen maakt u gebruik van een grotere minibus met 6, 8 of 12 stoelen.
• Bovenstaande reissom is geldig tot en met december en is gebaseerd op het laagseizoen.
• Tijdens de feestdagen in Indonesië (kerst etc..) kunnen de prijzen soms hoger liggen.
• De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op een 2-persoonskamer.
• De reissom kan fluctueren (door bijv. koersschommelingen); als u van ons de offerte per mail of post heeft ontvangen, dan zijn die prijzen correct.
Hotels Java:
Jakarta: Santika Premier