Laatste nieuws

Na een zeer lange periode van stilstand voor wat betreft reizen naar Indonesië, krijgen we de laatste weken, en nu bijna dagelijks, ontzettend goed nieuws binnen.

 

We mogen weer! En wat doet dat ons goed.
Vorige week was al aangekondigd dat Bali open is, waarbij men eerst een 5 daagse Warm Up vakantie kan boeken.

 

Vandaag kondigt de Indonesische regering aan dat de verplichte quarantaine periode is teruggebracht naar 3 dagen (=2 nachten) voor geboosterde reizigers (5 tot 7 dagen voor reizigers zonder booster). Tevens heeft de verantwoordelijke minister aangegeven dat het zijn doel is om de verplichte quarantaine vanaf 1 april 2022 helemaal te verwijderen. Wij duimen met hem mee dat dit ook werkelijkheid gaat worden.

 

En, last but not least, de Nederlandse regering heeft vanmorgen eindelijk de gevreesde Code Oranje weggehaald, en Indonesië kleurt weer geel. Nederlanders mogen weer naar Indonesië. Voor toerisme doeleinden zoals zonvakantie of rondreizen, zakelijk maar ook voor bezoek aan familie en vrienden.  Voorlopig dient men nog wel een toeristen visum aan te vragen, waarbij een Indonesische reisagent of DMC “garant” dient te staan. Dat weet u vast beter dan ik, maar ik ga ervan uit dat een DMC dit kan doen zodra een (gedeelte) van de reis via deze DMC is geboekt. Echter, de verwachting is dat deze restrictie tzt ook zal worden versoepeld.

 

Garuda Indonesia voert binnenlandse vluchten vanaf 9 augustus uit vanaf Terminal 3.
Vanaf dinsdag 9 augustus 2016 zullen alle binnenlandse vluchten van Garuda Indonesia uitgevoerd worden vanuit de nieuwe, langverwachte Terminal 3. Dit geldt al voor passagiers die vertrekken vanuit Amsterdam op maandag 8 augustus. Passagiers kunnen nu nog meer genieten van de verbeterde faciliteiten en verhoogde servicestandaard van de nieuwe terminal. Voor nu zullen alleen de binnenlandse vluchten uitgevoerd worden vanuit Terminal 3. In de nabije toekomst zullen zowel binnenlandse als internationale vluchten vanuit de nieuwe terminal uitgevoerd worden. Doordat de internationale en binnenlandse vluchten op dit moment vanuit verschillende terminals worden uitgevoerd is de Minimum Connecting Time van aansluitende vluchten vanuit Jakarta gewijzigd van 90 minuten naar 120 minuten. Mogelijk betekent dit dat een aantal reeds geboekte doorverbindingen van uw vluchten niet meer haalbaar zijn. In dit geval wordt u automatisch naar de eerstvolgende beschikbare vlucht omgeboekt. De passagiers vanuit Amsterdam met een doorverbindende binnenlandse vlucht zullen bij de check-in extra geïnformeerd worden over het vernieuwde transferproces in Jakarta.

 

Ontdek Java per trein

Een reis van west naar oost Java

Als je aan de prachtige natuur van Indonesië denkt, denk je waarschijnlijk niet gelijk aan Java. Java is het economische hart van Indonesië en is met ruim 140 miljoen inwoners het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Toch heeft ook dit eiland veel moois te bieden; het wordt gedomineerd door een lange rij vulkanen, groene landschappen, wijde grasvlakten en kleine, authentieke dorpjes. Op zoek naar een leuke manier op Java te verkennen? Pak de trein! Wij nemen je mee op een treinreis langs de vier grootste steden van Java.

 

Historisch erfgoed van Jakarta
Jakarta wordt vaak overgeslagen, en dat is zonde. De grootste metropool van Zuidoost-Azië is niet alleen een drukke stad, het heeft ook een veelzijdig verleden en historisch erfgoed. Tijdens een bezoek aan Jakarta mogen het Onafhankelijkheidsplein Medan Merdeka met het National Monument en het Tamam Fatahillah plein in Old-Batavia niet ontbreken. Zin om te shoppen? Dat kan uitstekend in één van de vele winkelcentra, zoals Pasaraya Mall. Je kunt ook doorlopen naar Glodok, één van de grootste Chinatown’s ter wereld. Op de markt bij Jalan Surabaja kijk je gegarandeerd je ogen uit. In Jakarta nemen we de trein en reizen we in zo’n drie uur naar de volgende bestemming: Bandung.

 

Koffie drinken en fietsen in Bandung
Bandung was rond 1920 het centrum van de koloniale Nederlandse regering en groeide uit tot een belangrijk centrum voor het onderwijs. Vanwege diverse scholen en universiteiten is Bandung nog steeds een gezellige studentenstad. Maak een fietstocht door de statige lanen van de koloniale wijken of ontdek de prachtige omgeving met rijstvelden, vulkanen, theeplantages en hotsprings. Ben je een koffielover? Breng dat een bezoekje aan de koffiefabriek Kopi Aroma. In deze fabriek, die zich in het midden in het centrum van Bandung bevindt, wordt nog op traditionele wijze de koffie verwerkt. We vervolgen onze reis naar Yogyakarta, dicht langs de bergen, door eindeloze rijstvelden, prachtige landschappen en met een inkijkje in de vele dorpjes die zich langs het spoor bevinden.

 

Beroemde tempels en shoppen in Yogyakarta
Na ongeveer acht uur komen we aan in Yogyakarta. Vanuit hier staan twee hoogtepunten van Indonesië op het programma: het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië, het Prambanan en ’s werelds grootste Boeddhistische monument, de Borobudur. Maar breng ook zeker wat tijd door in Yogyakarta zelf en sla Malioboro straat niet over. In de sfeervolle winkeltjes vind je mooie lokale producten. ’s Avonds veranderen de winkels in eettentjes en eet je er de heerlijkste specialiteiten.

 

Beklim de Bromo vulkaan bij Surabaya
Op zo’n vijf uur afstand van Yogyakarta ligt Surabaya. Surabaya heeft de belangrijkste haven van het land. In het straatbeeld zie je enorm veel Nederlandse invloeden terug. Eén van de belangrijkste highlights is het House of Sampoerna, één van de bekendste kretekmerken van Indonesië. In dit statige koloniale complex vervaardigen 3500 vrouwen kreteksigaretten op authentieke wijze. Verder staat Oost Java bekend om het Bromo Tengger National Park. Op vier uur rijden van Surabaya kun je de klim wagen – met een adembenemend uitzicht over de Bromo vulkaan als resultaat.