SINGLEREIS: SUMATRA, JAVA, KOMODOVARANEN EN BALI - 28 DAGEN

Tourcode
DJ-28D-SJKB-SIN03
0.00

Delen

28 daagse avontuurlijke singlerondreis Sumatra, Java, Komodo en Bali met o.a olifanten wassen Tangkahan, trekkingtocht Orang Oetans, Whitewater rafting te Bogor, Halimun Nationaal Park trekkingtocht, trekkingtocht naar de Komodo varanen, Boottocht Komodo en Bali.

Dag
1 Vertrek Schiphol Amsterdam
2 Aankomst Medan - transfer naar hotel (start minibus, chauffeur en Engelstalige gids)
3 Medan citytour - Tangkahan
4 Tangkahan - Olifanten wassen - tubing
5 Tangkahan - Bukit Lawang - Orang Oetans
6 Bukit Lawang - Samosir
8 Samosir - Medan
9 Medan - Jakarta (binnenlandse vlucht) - citytour Jakarta - Bogor
10 Bogor - white water rafting
11 Bogor - Halimun National Park
12 Halimun Nationaal Park trekkingtocht
13 Halimun - Bandung
14 Bandung
15 Bandung - Cipanas
16 Cipanas - Pangandaran
17 Pangandaran
18 Pangandaran - Yogyakarta
19 Yogyakarta
20 Yogyakarta - Denpasar Bali (binnenlandse vlucht)
21 Denpasar - Labuan Bajo Flores (binnenlandse vlucht)
22 Labuan Bajo - boottocht naar Komodo en Rinca
23 Boottocht Komodo 
24Boottocht Rinca - Labuan Bajo
25 Labuan Bajo - boottocht naar Komodo en Rinca
26 Bali (Kuta)
27 Bali (Kuta)
28 Bali (Kuta)
29 Denpasar - Amsterdam (transfer naar luchthaven Denpasar)
30 Aankomst Amsterdam

Vertrekdata 2022: 
Juni en oktober. Meerdere vertrekdata mogelijk! In principe is er elke maand een singlerondreis, afhankelijk van het aantal aanmeldingen in een bepaalde maand.
(vertrekdata is evt. in overleg met de medereizigers te wijzigen).

Deze rondreis is inclusief:
Internationale vliegtickets met Garuda, Malaysia Airlines (evt tegen meerprijs vluchten mogelijk met Singapore Airlines), hotelovernachtingen met ontbijt, auto met airco, chauffeur, parkeer -en tolkosten, binnenlandse vluchten Medan-Jakarta; Yogyakarta-Denpasar en retour Denpasar-Labuan Bajo, brandstofkosten, vervoer naar excursies, administratie -en reserveringskosten.

Inclusief tijdens boottocht Komodo en Rinca:
2x lunch, 2x dinner, Engelstalige gids, entreekosten, ranger bij wandelingen Komodo en Rinca, snorkeluitrustingen, retourtransfers luchthaven Labuan Bajo naar hotel, 3 dagen/2 nachten boottocht, non-ac boot.

Exclusief:
Entreekosten excursies en bezienswaardigheden, lokale vertrekbelastingen, verzekeringen, donaties en tips en uitgaven van persoonlijke aard.

Hotels:
Sumatra:

Medan: Deli River of Best Western Asean 
Tangkahan: Mega Inn Guesthouse
Bukit Lawang: Bukit Lawang Cottages
Samosir: Silintong

Java:
Bogor: Happy Valley
Halimun: lokale familie of guesthouse
Bandung: Savoy Homann
Cipanas: Kampung Sumber Alam
Pangandaran: Nyiur Resort Hotel
Yogyakarta: Yogyakarta Plaza Hotel

Bali:
Kuta: Hotel Ramayana Resort & Spa

Flores:
Labuan Bajo: Komodo Eco Lodge

Bijzonderheden:
Alle excursies zijn vrijwillig, je bepaalt zelf of je meegaat of niet.

Dag 1: vertrek Schiphol Amsterdam.
Op de 1e dag verzamelen we bij de vertrekbalie op Schiphol. Je hebt al de gegevens van je medereizigers ontvangen. Na inchecken en inleveren van je bagage een vlucht van Amsterdam naar Medan. De reis kan beginnen!

Dag 2. Aankomst Medan - inchecken hotel.
Na aankomst op de Polonia luchthaven van Medan maak je kennis met je chauffeur en gids. Je wordt nu naar je hotel gebracht en je bent de rest van de middag vrij. Je kunt nu even zelf de stad ingaan of de omgeving bekijken.

Dag 3. Medan citytour - Tangkahan.
Na het ontbijt heb je een stadstour door Medan. Je bezoekt o.a de grote Moskee, het Sultans Paleis en een krokodillenfarm. In de middag rijden we door naar Tangkahan en rijden we via Binjai en Batang Serangan. Bij aankomst Tangkahan inchecken in het hotel.|

Dag 4. Tangkahan - olifanten wassen + tubing.
Na het ontbijt lopen we naar het startpunt waar je de olifanten kunt wassen. Hierna glijd je met een autoband de rivier af dwars door de jungle.

Info Tangkahan:
Tangkahan is gelegen in een lager gedeelte van Gunung Leuser Nationaal Park, midden in één van de laatst overgebleven stukken laaglandregenwoud. Het Gunung Leuser park, een enorm natuurgebied, wordt gevormd door bergketens en primair regenwoud. Je vindt hier nog grote aantallen gigantische bomen en zeldzame flora en fauna zoals de orang-oetan en de rafflesia reuzenbloem. Andere bedreigde diersoorten als tijgers, olifanten en neushoorns struinen rond in het ondoordringbare tropische regenwoud. Illegale houtkap is echter nog steeds een groot probleem. Omdat de dorpelingen van Tangkahan hebben ingezien dat dit tot hun uiteindelijke ondergang zou leiden, hebben ze drie jaar geleden besloten om op een andere manier het woud en haar bronnen te gaan aanwenden. Met hulp van buitenaf hebben ze een community-based project opgezet en via ecotoerisme een alternatieve inkomstenbron gezocht. Het is interessant te zien hoe de Karo Batak de overgang maken van illegale kappers naar eco-bewuste boeren en zichzelf nu opwerpen als beschermers van het regenwoud.

Dag 5. Tangkahan - Bukit Lawang (Orang Oetans) met jeep of motor.
Na het ontbijt verlaten we Tangkahan en gaan we naar Bukit Lawang. We doen dit per Jeep of per motor. Onderweg stoppen we bij verschillende plantages en meerdere interessante plaatsen. Onderweg zijn er vele mooie uitzichten om even bij te stoppen en kun je genieten van de lokale activiteiten van de lokale bevolking. Na het inchecken in het hotel bij Bukit Lawang een wandeling door de jungle om de Orang-oetans te zien. Per traditionele kano steek je de rivier over om de zien hoe de Orang-oetans gevoed worden. Na deze voedertijd ga je terug naar je hotel. Als je wilt kun je opgeven voor een 2 uur durende jungle wandel tocht.

Dag 6. Bukit Lawang - Samosir.
Na het ontbijt rijden we naar het eilandje in het eiland Sumatra, Samosir. Onderweg stoppen we o.a bij de Sipiso-piso waterval, de Rumah Bolan (long house), het oude paleis van de Batak Simalungun Koningen. Bij Simarjarunjung heb je een mooi uitzicht over Lake Toba. In Parapat gaan we per veerboot naar het eiland Samosir, midden in Lake Toba.

Dag 7. Samosir (excursies).
Na ontbijt excursies rond Lake Toba en bezoek aan verschillende Batak Taba dorpjes:
Tomok: oude graftombe van de Sidabutar koningen.
Ambarita: de stenen stoelen en executieplaats van de Sjalagan koningen.
Simanindo: Batak Toba traditionele dansen (tor-tor) en bezoek museum.
's Middags terug naar het hotel.

Info: Danau Toba, het grootste meer van Zuidoost-Azië, ligt in het hart van het TobaBatak land. Dit kratermeer is het resultaat van een enorme eruptie, ruim 300.000 jaar geleden. Het gigantische meer ligt op 906 meter hoogte en bestrijkt een oppervlakte van 1707 km². Midden in het vulkaanmeer ligt het eiland Samosir met een oppervlakte van 627 km², door een brug verbonden met het plaatsje Pangururan. Samosir is het centrum van de Toba Batak. De traditionele huizen zijn gebouwd op palen met aan de punt van het dak buffelhorens bevestigd. De Toba Batak zijn vermaard om hun traditionele weefsels (ulo's) en hun voorliefde voor muziek, zang en dans. Een aantal plaatsen op Samosir verdient bijzondere aandacht. Eén van de bekendste is Tomok. Hier rust de animistische vorst Sibadutar in een stenen sarcofaag. Bekend is ook het winkelstraatje, richting haven, waar tegen redelijke prijzen (uiteraard afdingen) ulosdoeken, Batakkalenders en muziekinstrumenten te koop zijn. Minder toeristisch is het rustieke Ambarita. Aan de rand van het dorpje, voor een rijtje Batakhuizen, staat een kring van stenen stoelen, die de rechtszaal vormen van het vorstengeslacht Siallaga. Aan de uiterste noordpunt ligt Simanindo, het voormalige vorstenverblijf van Raja Sidauruk.

Dag 8. Samosir - Medan.
We rijden terug van Samosir naar Medan. De autorit naar de luchthaven duurt ongeveer 4 uur inclusief de stops. We rijden langs Pematang Siantar en Tebintinggi en stoppen bij interessante plaatsen onderweg. De rest van de middag ben je vrij.

Dag 9. Medan - Jakarta (binnenlandse vlucht).
Vandaag brengen we je naar de luchthaven van Medan voor je vlucht naar Jakarta. Bij aankomst te Jakarta staat je chauffeur en Engelstalige gids voor Java op je te wachten. We maken eerst een citytour door Jakarta. Eerst bezoeken we de Monas in het centrum van Jakarta, als je hier naar boven klimt kun je uitkijken over Jakarta. Na de Monas bezoeken o.a de oude haven "Sunda Kelapa", het Fatahillah plein met het stadhuis, het historische Batavia museum. We gaan een kijkje nemen bij de oude 17-eeuwse ophaalbrug de "chicken market bridge" en het VOC museum. Je kunt de Gedung Syahbandar uitkijktoren beklimmen. Als er tijd over is gaan we nog de grote moskee bekijken. Na een lange dag gaan we richting Bogor en overnachten in Happy Valley. Dit eenvoudige maar gezellige guesthouse is gesitueerd buiten de stad en het klimaat is aangenaam en koel na het drukke en warme Jakarta. Happy Valley heeft een zwembad voor een verkoelende duik na een drukke dag met veel indrukken.

Dag 10: Bogor - white water rafting.
Vandaag maken we een uiterst spectaculaire “White Water Rafting” mee over de Citarik Rivier in de buurt van Pelabuhan Ratu. Deze rivier stroomt door het Mount Halimun National Park in West-Java. Het koele, heldere en prachtige water van de Citarikrivier wordt omgeven door scherpe rotsen, nauwe valleien en mistige bossen. De rivier stroomt verder zuidwaarts door naar de zwarte zandstranden van Pelabuhan Ratu aan de zuidkust van Java. De Citarik staat garant voor ruim twee uur pure adrenaline. Je hoeft geen ervaren rafter te zijn om je staande te houden ten midden van het brute water, als je maar de aanwijzingen van de gids opvolgt zul je de tocht heelhuids kunnen voltooien. Inbegrepen bij de tocht is de lunch, begeleiding door deskundige instructeurs en Rafting-uitrusting. De tocht gaat door een van de mooiste landschappen van West Java. Ervaring is niet nodig, wel enige sportiviteit en een redelijke conditie. Eind van de middag terug naar Happy Valley.

Dag 11: Bogor - Halimun National Park.
Na het ontbijt een bezoek aan de Botanische tuinen van Bogor. We nemen hier een paar uur de tijd voor nemen want de tuinen beslaan een ongelooflijke 87 hectare. Je kunt hier genieten van vele paden, vijvers, gazons, cactustuinen, grote kronkelende klimplanten enorme waterlelies en een rivier die overal tussendoor murmelt. Deze tuinen zijn bedacht door de Nederlandse gouverneur van der Capellen. Er zijn hier gidsen aanwezig waarvan sommigen je veel kunnen vertellen; spreek van tevoren wel een vast bedrag af. De stad Bogor telt ca. 250.000 inwoners en heeft zijn koloniale sfeer behouden. Er staan hier nog veel oude Nederlandse huizen. Na het bezoek aan de tuinen rijden we door naar het schitterende Halimun Nationaal Park voor wandel -en trekkingtochten. Overnachting bij de lokale bevolking of in het research center.

Dag 12: Halimun National Park trekkingtocht.
Vandaag maken we een trekkingtocht door het Halimun National Park. Dit gebied bij Bogor, op West Java is sinds 1992 een National Park. Voor die tijd was het tropische regenwoud van 40 000 hectare, binnen dit gebied, wel al een beschermd regenwoud. Behalve de primaire functie van bescherming van het leefgebied, speelt het National Park een belangrijke rol in het steunen van regionale ontwikkeling en kansen voor onderzoek, onderwijs, ecotoerisme en tuinbouw activiteiten. Samen met Gunung Gede Pangrango en Ujung Kulon vormt het park Mount Halimun National Park, vernoemd naar berg Gunung Halimun (1929m). Overnachting bij de lokale bevolking of in het research center.

Dag 13: Halimun - Bandung.
We rijden via de Puncak pas naar Bandung. De Puncak pas is een schitterende rit door bergen en dalen, links en rechts zie je verscheidende theeplantages. In dit gebied kun je mooie wandelingen maken over de theeplantages. Het is een inspirerende bergstreek en een geliefd binnenlands toeristengebied op West-Java. In het weekend kan het hier erg druk zijn, waarbij het verkeer zich bumper aan bumper uitstrekt van Bandung tot aan Jakarta. De 1200 meter hoge Puncak pas, is mistig en schilderachtig als hij niet bedekt is met wolken, regen of verkeer. Op de theeplantages zul je overwegend jonge vrouwen de thee zien plukken. Ze oogsten ongeveer 25 kg theeblaadjes en knoppen; goed voor 5 kg thee. Van de wortels van de theestruiken wordt houtsnijwerk gemaakt dat je langs de weg kunt kopen. Puncak is de naam van het gehele gebied, van de pas zelf en een stadje dat op de top van de pas ligt. Hier vindt je de beste uitzichten, bijna tot aan Jakarta. Je kunt hier uitkijken over de Parhyangan hoogvlakte. Je chauffeur en gids–die je inmiddels al goed hebt leren kennen- zal je naar het schitterend gelegen Rindu Alam restaurant brengen. Geniet van het mooie uitzicht dat tot de beste van heel West-Java behoort. Samen met je gids kun je vanaf het restaurant de heuvel aflopen om de enorme Gunung Mas Theeplantage te bezoeken. Hier kun je dan zien hoe de thee geplukt en verwerkt wordt. Erg leuk om te zien. Vanaf hier kun je nog wandelen naar Telaga Warna; een klein meer waar graag Indonesische toeristen komen. Het meer is beroemd om zijn wisselende kleuren. Het is een leuke wandeling voordat we weer verder gaan naar Bandung. Overnachting in het art-deco Savoy Homann.

Dag 14: Bandung.
Na het ontbijt in het prachtige Savoy Homann Hotel gaan we eerst naar de Tangkuban Prahu vulkaan. De 10 kraters zijn het restant van een gigantische ingestorte vulkaan. De Prahu is voor het laatst uitgebarsten in 1969 en vulde het gebied met zwarte wolken, as en modderstromen. Deze vulkaan wordt door veel toeristen bezocht en het is een van de weinige vulkanen die je met de auto bereiken kan. Hou in de gaten dat zodra je er aankomt, vele verkopers van allerlei goederen op je af komen. Neem wel warme kleding mee, want het kan er erg koud zijn. In de kraters zelf is het weer erg warm. Je kunt hier vrij rondlopen tussen de zwaveldampen en borrelend modder en afdalen in de diepten. Tijdens deze afdaling in de uitgebluste hoofdkrater krijg je het gevoel dat je over een flinterdunne ondergrond loopt, waaronder je de lava haast voelt borrelen. Glinsterende zwavelafzettingen geven het geheel een onwerkelijke sfeer. Je moet wel rekenen op een ruige wandeling van drie a vier uur om alles te bekijken. Draag stevige schoenen en warme kleding. Na het bezoeken van de Tangkuban Prahu vulkaan gaan we naar de warmwaterbronnen van Ciater. 's Middags gaan we terug naar het centrum van Bandung. We gaan een kijkje nemen bij ‘Jeans street’ oftewel Jalan Cihampelas. Het is een zeer opzichtige en meest beroemdste winkelstraat van Indonesië. Hier kun je kleding kopen, met name spijkerbroeken voor echt sensationele lage prijzen. Jonge ontwerpers hebben zich hier uitgeleefd op alle reclameborden en het interieur. Echt een popcultuur in optima forma. Om door deze straat te lopen is de ultieme kitsch ervaring, en moet je gezien hebben om het te kunnen geloven. Ook hebben ze hier een grote collectie van T-shirts. In de buurt van Jeans Street vind je Cihampelas Walk, een modern opgezet winkelcentrum, een groot contrast met de omgeving. Hier hebben ze goede cappuccino (tegen Europese prijzen). De rest van de middag kun je vrij rondlopen door het centrum. 's Avonds gaan we terug naar het hotel. Op eigen gelegenheid kun je s'avonds bezoeken: Er is een ruime keus om naar een discotheek of kroeg te gaan. Studio East disco is de oude favoriet en is een van de grootste disco’s in Zuidoost Azië. De Maraba Disco is een tent van lagere kwaliteit. In deze streek zijn geweldige restaurantjes en cafés. In de pub de ‘Laga Pub’ hangen veel buitenlanders rond. Het is er schoon, comfortabel en er is vaak live muziek. Je denkt bijna dat je in Engeland bent. Voor reggae muziek ga je naar de Lingga Pub. Het is wel ver uit het centrum van Bandung, maar zeker de moeite waard om de laatste uurtjes van vandaag vol te maken. Wil je toch nog wat eten, dan kun je naar de berg Lembang gaan. Dit is een echte aanrader en erg gezellig. Hier kun je mais eten en een Indonesisch biertje drinken met de locals in een van de vele kleine eettentjes langs de kant van de weg. Ook kun je genieten van het nachtuitzicht over Bandung.

Dag 15: Bandung - Cipanas.
Na het ontbijt vertrekken we naar het prachtige Cipanas resort. De rest van de dag ben je vrij om je eigen dagindeling te maken. Cipanas is vooral bekend om zijn warme water bronnen. Je overnacht hier in het schitterende Sumber Alam hotel. Je hebt hier een kamer met bad, die je vult met warm water uit de bergen. Het hotel heeft een groot zwembad gevuld met warm water dat uit de bergen stroomt. Vanuit het zwembad zie je de berg Gunung Guntur. Cipanas is een erg mooi gebied waar je het even lekker rustig aan kan doen.

Dag 16: Cipanas - Pangandaran.
Vandaag verlaten we het heerlijke Sumber Alam hotel en gaan richting Pangandaran. De rest van de middag ben je vrij om je eigen dagindeling te maken.

Dag 17: Pangandaran.
Vandaag kun je een vrije dag inplannen of meegaan met de excursie. We hebben weer een verrassend dagtochtje voor je gepland. Je gaat de Green Canyon bezoeken, waar je in bootjes van uitgeholde boomstammen een twee a drie uur durende tocht maakt door een adembenemend mooi rivierlandschap. In de droge tijd is het doorzichtige water heldergroen. Deze Green Canyon loopt door een imposant rotsmassief. Dit unieke gebied wordt nog mooier door de vele watervallen, kleine natuurlijke meertjes en grotten. Aan het einde van de boottocht, voordat je weer retour gaat, kun je lekker zwemmen zolang je wilt in een magisch ingesloten vijver. Na de Green Canyon bezoeken we de lokale kroepoek, tahu en bruine suikerfabriekjes. Pangandaran is trouwens een ideaal uitgangspunt voor uitstapjes in de omgeving. Overal in het dorp zijn fietsen te huur, waarmee je naar de nabijgelegen dorpen, plantages en stranden kunt fietsen.

Dag 18: Pangandaran - Yogyakarta.
Na ontbijt doen we het rustig aan en rijden naar de culturele stad Yogyakarta !We overnachten in het Yogyakarta Plaza Hotel. De rest van de middag ben je vrij om je eigen dagindeling te maken.

Dag 19: Yogyakarta.
Vandaag beginnen we de dag met een uitstapje die zijn weerga niet kent; het bezoeken van de Borobudur. Dit kolossale, kosmische bouwwerk is een van de indrukwekkendste scheppingen van de mens. De tempel is een van de grootste monumenten van het Boeddhisme en is gebouwd van meer dan 2 miljoen blokken steen. De trapvormige piramide bestaat uit zes vierkante en drie ronde terrassen, die naar boven toe steeds kleiner worden. Conform het Boeddhistische wereldbeeld moet je de terrassen in de richting van de wijzers van de klok beklimmen, zodat je de honderden reliëfs steeds aan je rechterhand houdt. Ze beelden de weg uit van het aardse menselijk bestaan tot het nirwana. Bij binnenkomst van de tempel moet je dus altijd linksaf lopen om eer te bewijzen aan de goden; als je rechtsaf gaat bewijs je de eer een de duivel. Bij aankomst bij de Borobudur kun je een Engelstalige gids inhuren die je alles zal vertellen over de reliëfs op de terrassen. Trek er gerust een uur of vier – vijf vooruit om dit indrukwekkende monument te bekijken. Nog een tip: breng water mee, of koop wat om te drinken voordat je de Borobudur beklimt. Je zult dit uitstapje nog lang herinneren. Je mag hier fotograferen en filmen. Het uitstapje naar de Borobudur zijn we al vroeg begonnen dus tegen een uur of twee zijn we weer in het centrum van Yogya. We brengen je dan naar de Taman Sari. Dit waterkasteel werd in 1758 gebouwd door de sultan. Taman Sari had vroeger verlichte onderwatergangen, koele ondergrondse moskeeën en galerijen om te dansen. Prinsessen baadden in met bloemen bestrooide zwembaden. Je kunt de zwemvijvers bekijken voor mannen en vrouwen en de ondergrondse moskee. De wijk met smalle paadjes achter het waterpaleis is een centrum van de batik industrie, waar veel schilders werken in bamboe studio’s. Ook de moeite van het bezoeken waard is de vogeltjesmarkt (de Pasar Ngasem). Hier vindt je tropische zangvogels, die in rijk versierde kooien op kopers wachten. Deze vogels worden door de Indonesiërs zeer op prijs gesteld en zijn erg duur. Deze vogeltjesmarkt ligt ten noorden van het waterkasteel. Na de vogeltjesmarkt bezoek je het paleiscomplex Kraton. De Kraton ligt verscholen achter een hoge muur. In de glorietijd van het sultanaat woonden hier bijna 20.000 mensen. In het hoofdgebouw, op de binnenplaats met prachtige bomen, die bewaakt wordt door wachters, krijg je een indruk van de macht en elegantie die het sultanspaleis vroeger uitstraalde. Het paleis heeft een prachtige verzameling kunst en muziekinstrumenten. Bovendien worden hier regelmatig gamelan-concerten en klassieke dansvoorstellingen gehouden. De Kraton heeft batik en zilverwinkeltjes, scholen, markten en twee musea, alles ingesloten door drie meter dikke witte muren als imitatie van Europese forten. De collectie van de sultan omvat wayang poppen, koninklijke rijtuigen, Raden Saleh portretten en levensgrote gekostumeerde figuren. 's Avonds kun je op eigen gelegenheid naar de Jalan Malioboro straat gaan. Deze straat is de belangrijkste verkeersader van de stad en een bezienswaardigheid op zichzelf. Overdag staan overal langs deze brede straat marktkramen, waar batiks, leer, zilver en alle mogelijke souvenirs te koop worden aangeboden. Op de straat zijn matten neergelegd waar je op kunt gaan zitten om iets te eten. Blijf vooral tot 's avonds rondhangen in deze straat want dankzij de vele kleine gas- en olielampjes baadt Malioboro tot diep in de avond in een toverachtig licht. En de oosterse sfeer wordt vergroot door de vele straatmuzikanten.

Dag 20: Yogyakarta - Denpasar Bali (binnenlandse vlucht).
Na het ontbijt gaan we naar de luchthaven van Yogyakarta voor de vlucht naar Denpasar, Bali. Bij aankomst te Denpasar is er een transfer naar het hotel te Kuta. Het hotel ligt vlak tegenover het strand van Kuta. De rest van de middag ben je vrij om je eigen dagindeling te maken.

Dag 21: Denpasar - Labuan Bajo Flores (binnenlandse vlucht).
Vandaag vlieg je van Bali naar Labuan Bajo, een klein, vriendelijk kustplaatsje op Flores. Na aankomst word je opgehaald en naar een leuk hotelletje aan het strand gebracht. De rest van de dag is vrij om te zwemmen, snorkelen of om op je gemak de omgeving te verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de prachtige spiegelgrotten. Labuan Bajo staat tevens bekend om zijn schitterende zonsondergangen, die mag je zeker niet missen!

Dag 22: Labuan Bajo - boottocht naar Komodo en Rinca.
In de ochtend stap je aan boord van onze boot die de komende dagen je thuis zal zijn. In alle rust kun je genieten van een unieke boottocht door een van de mooiste gebieden van Indonesië. Je maakt een stop om te snorkelen bij pulau Bidadari, een werkelijk fraai koraalrif. Je overnacht op de boot bij Komodo. Ondertussen bereid onze kok een heerlijke maaltijd voor je. Het is geweldig om op het dek onder de hemel te slapen, een duizend-sterren hotel!

Dag 23: Boottocht Komodo.
In de ochtend maak je een wandeling over het eiland Komodo. Ook hier zul je de Komodo varaan aantreffen. Volwassen Komodovaranen zijn tussen de 170 en 180 cm lang en wegen ongeveer 35 tot 55 kg . Ze eten alles wat ze kunnen vangen of doden. Naast herten en wilde geiten staan zelfs waterbuffels met een gewicht 10 tot 15 maal hun eigen gewicht op het menu. Hun voorkeur genieten zwangere gehoefde dieren die ze door hun geur herkennen. Maar ook mensen zijn niet veilig. In 1984 verdween de bejaarde Zwitserse Baron Rudolf Von Reding op het eiland Komodo. Alleen zijn fotocamera werd teruggevonden en waarschijnlijk is hij ten prooi gevallen aan hongerige varanen. Behalve Komodo varanen komen er ook andere bijzondere dieren en vogels op het eiland voor zoals de Australische monniksvogel, de groengeel gekuifde kaketoe, herten, bantengs en zwijnen.

Dag 24: Boottocht Rinca - Labuan Bajo.
Je maakt een mooie ochtendwandeling en geniet van de prachtige vergezichten en het ruige landschap van Rinca. Op dit onherbergzame eilandje leeft de drie meter lange Komodo varaan, een prehistorisch monster waarvan de westerse wereld het bestaan tot 1911 niet kende! Dit eiland wordt nauwelijks bezocht door toeristen en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. Vervolgens vaar je naar een prachtige onbewoond eilandje om te snorkelen. De boot legt voor zonsondergang aan bij Pulau Kalong. Op dit eiland hangen duizenden vliegende honden in de boom die uitvliegen tegen schemer, een zeer indrukwekkend tafereel.

Dag 25: Labuan Bajo - Denpasar (binnenlandse vlucht).
's Ochtends heb je nog tijd om wat rond te lopen in Labuan Bajo. Rond het middag uur vlieg je naar Bali. De rest van de middag ben je vrij om je eigen dagindeling te maken.

Dag 26: Bali (Kuta).
Vrije dag in Kuta. Je kunt je eigen dagindeling maken, lekker aan het strand bij Kuta, bodysurfing leren door een local, of zelf een uitstapje maken in de regio.

Dag 27: Bali (Kuta).
Vrije dag in Kuta. Je kunt je eigen dagindeling maken, lekker aan het strand bij Kuta, bodysurfing leren door een local, of zelf een uitstapje maken in de regio.

Dag 28: Bali (Kuta).
Vrije dag in Kuta. Je kunt je eigen dagindeling maken, lekker aan het strand bij Kuta, bodysurfing leren door een local, of zelf een uitstapje maken in de regio.

Dag 29: Denpasar - vertrek luchthaven.
Vandaag de laatste dag van de vakantie, je hebt waarschijnlijk vele indrukken opgedaan! Transfer naar luchthaven alwaar je een terugvlucht hebt naar Amsterdam.

Dag 30: Aankomst Amsterdam.
Aankomst te Amsterdam. Einde rondreis, Sampai jumpa!

Tarieven 2022/2023

Reissom per persoon:

Bij min. 8 en max. 12 personen:

Vertrek 01 juni:      € ***,- (reissom op aanvraag)
Vertrek 05 oktober: € ***,-

Vertrekdata 2022: 
Juni en oktober. Meerdere vertrekdata mogelijk! In principe is er elke maand een singlerondreis, afhankelijk van het aantal aanmeldingen in een bepaalde maand.
(vertrekdata is evt. in overleg met de medereizigers te wijzigen).

Wilt u meer info over deze reis? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vraag vrijblijvend een offerte aan, vermeld hierbij svp de tourcode voor deze rondreis (tourcode DJ-28D-SJKB-SIN03) en de gewenste vertrekdatum.

Deze rondreis is inclusief:
Internationale vliegtickets met Garuda (evt tegen meerprijs vluchten mogelijk met Malaysia en Singapore Airlines), hotelovernachtingen met ontbijt, auto met airco, chauffeur, parkeer -en tolkosten, binnenlandse vluchten Medan-Jakarta; Yogyakarta-Denpasar en retour Denpasar-Labuan Bajo, brandstofkosten, vervoer naar excursies, administratie -en reserveringskosten.

Inclusief tijdens boottocht Komodo en Rinca:
2x lunch, 2x dinner, Engelstalige gids, entreekosten, ranger bij wandelingen Komodo en Rinca, snorkeluitrustingen, retourtransfers luchthaven Labuan Bajo naar hotel, 3 dagen/2 nachten boottocht, non-ac boot.

Exclusief:
Entreekosten excursies en bezienswaardigheden, lokale vertrekbelastingen, verzekeringen, donaties en tips en uitgaven van persoonlijke aard.

Bijzonderheden:

  • Internationale vliegtickets met Garuda, Emirates of Malaysia Airlines (evt tegen meerprijs vluchten mogelijk met Singapore Airlines) .
  • De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op een 2-persoonskamer.
  • Toeslag 1-persoonskamer euro 750,- pp.
  • Evt. vertrek vanaf Dusseldorf of Frankfurt mogelijk.
  • Reissom gebaseerd op de Economy klasse. Mocht deze klasse vol geboekt zijn, dan is het mogelijk tegen een toeslag een hogere klasse in te boeken.
  • De reissom kan fluctueren; als u van ons de offerte per mail of post heeft ontvangen, dan zijn die prijzen correct.
Hotels Sumatra; Medan: Best Western Asean / Deli River
Sumatra: Tangkahan: Mega Inn
Sumatra: Bukit Lawang: Bukit Lawang Cottages
Sumatra: Samosir: Silintong / Tabo Cottages
Hotels Java: Bogor: Happy Valley
Java: Halimun: Halimun guesthouse
Java: Bandung: Savoy Homann
Java: Bandung: Adams Guesthouse (tante Yeti)
Java: Cipanas: Kampung Sumber Alam
Java: Pangandaran: Nyiur Resort
Java: Yogyakarta: Duta Garden
Hotel Bali: Kuta: Ramayana
Hotel Flores: Labuan Bajo: Komodo Eco Lodge